péntek, január 28, 2011

Marék mesék és a fagyasztott zöldborsó

Könyveink kartondobozokban. A kartondobozok pedig pincében, padláson, albérletben valakinél, lépcső alatt. A könyvespolcunk egyenlőre terv,...terv már egy jó ideje, mert még mindig nem találkoztam egy olyan „ahhh, ez pont nekünk, pont hozzánk való” polccal:o/
Ami meg az olvasást illeti nos, weben, könyvesboltban, ismerősnél, azért mindig akad egy-egy kósza könyvecske (vagy inkább több) ami megtetszik és így a kartondobozok száma egyre növekszik.

Nem így Királylány könyvei! Álomszerű sorsuk van. Igaz a „babakönyveit” olyan hosszasan és figyelmessen pakoltuk el egy hétvégén -miután minden lapjától hosszasan búcsúztunk,....ő a mesélés megszünésének félelmében mi meg a kicsi lányunk cseperedését látva a használt könyvekben -hogy most, hogy Ircipircinek kellenének,...sehol sem találjuk AZT a papírdobozt:o(

Gyerekkönyvektől roskadoznak a gyerekszoba polcai. Az egyszer játéktárolókét funcionált polcok, most egyre nagyobb súlyt hordoznak. A hercegnős sorozatok (Disney), a népmeséket rejtő keményfedelűsek (Magyar népmesék-Alexandra), A Boribon sorozat (Marék Veronika, Pozsonyi Pagony Könyvkiadó), melyeket nem tagadom kissé megkésve, de Anyamaci gyermekkori emlékei miatt vettünk:o) Szinte hiánytalanul sorakoznak Bartos Erikától az Anna, Peti és Gergő könyvek (Alexandra). Ez utóbbiaknak irdatlan sikerük volt Királylánynál. Mi szülők is bájosnak tartottuk a rövid kis történeteket az első héten,...miután minden este ezekből olvastunk huzamos ideig,...kezdtük nem szeretni:o/

-Rendben, olvassunk az APG könyvből:o)

-Rendben, de csak 3 mesét olvasok!

-Jó, egy mese az APG-ből és egy másik valamelyik másik könyvedből.

-Jó, APG, de ne a Szőlő c. mese legyen, mert azt már a macska is fejből tudja.

-Ha megoldható, nagyon szépen kérlek, hogy egy másik könyvet válasszál ma.

-Nehogy APG könyvet hozzál!

Királylány lassan, de biztosan kinőtte az APG könyveket és egyre nagyobb gondban voltam, hogy a csupa fodor, csupa báj hercegnős könyvek mellé, milyen meséket találhatnék.
Autóvezetés, rádió, rádióban könyvajánló, könyvesbolt,....Berg Judit: Cipelő cicák. Majd a sikeren felbuzdulva ugyan csak Berg Judittól Tündérváros (Pozsonyi Pagony) majd szép lassan a társai:o) Siker!

Aztán családilag betévedtünk a Libribe. Nagy kihívás, hogy szemelől ne tévesszük egymást, hiszen ilyenkor mindenki kedvenc polcai fele menne. Ircipirci kivételével. Neki egyetlen célja volt a gyermekkönyvek közelébe letett játszószőnyegről LEmenni.

Pettson és Findus (Sven Nordquist, General-Press) történetét fél szemmel csak rajzfilből ismertem. Grafikája, vidám hangulata, hosszabb, de nem több estén át a végét váró terjedelme és Findus macskavolta miatt került a kosárba. Ismét siker! A grafika meg annyira jó és olyan muris részletek vannak, hogy még Királylány nélkül is olykor-olykor átlapoztam:o)
Királylány születésnapja közeledik. Újabb Findus-mesék már fázva várakoznak. Nem tehetek róla, hogy a garázsban biza hideg van:o)




És ha már könyv és rajzok,.....Szegedi Katalin munkájának nagy csodálója vagyok. Egyetlen probléma, hogy az általa illusztrált könyvek egyenlőre nagyon távol állnak Királylánytól:o(

3 megjegyzés:

  1. Tegnap vettem meg Madonna mesekönyvét: Mr. Peabody almái. Nagyon megtetszettek a rajzok, a történet pedig egy tanmese, jónak tűnt. Kíváncsi lettem. Beni véleménye: "Ilyen unalmas mesét még sose hallottam."
    Így jártunk. :D

    VálaszTörlés
  2. Finduszt mi is nagyon szeressük!

    Szegedi Katalin miért távoli? Túl Lányos? A legújabb Lenka nem annyira! Szerintem ez a legjobb könyve eddig!

    VálaszTörlés
  3. Lenkát nem ismerem és nem a rajzokkal van gond, inkább a könyvekben leírt történetekkel nem tud azonosulni a lánykám. A rajzokat szereti:o)

    VálaszTörlés