Találtam
egy paleo cukrászdát, ami tökéletes választásnak tűnt számunkra. Az ott készült
tortákban ugyanis se tejszármazék, se szója és még fehér cukor sincs. A
hazahozott kóstolótól azonban Ircipirci arcocskája mégis pirosra váltott.
(Gyanítom, hogy ghí van benne,...esetleg
más, amit nem sejtek mi lehet.) Így az oviba vitt torta is a mi konyhánkból
került ki. (Szerencsére ez a mi ovinkban nem tilos,...ilyen szituációkban pl az
egyetlen járható út.)
A
torta alapja egy egyszerű répatorta volt.
15 dkg sárgarépa
8 dkg kókuszvirág cukor (enyhe karamella ízű)
2 tojás
pici citromlé
fél kávéskanál sütőpor
3 dkg tönkölyliszt
8 dkg kókuszvirág cukor (enyhe karamella ízű)
2 tojás
pici citromlé
fél kávéskanál sütőpor
3 dkg tönkölyliszt
csipetnyi fahéj,
vanília (fél rúdnyi)
kókuszzsír a tortaforma (pici 8 személyes) kikenéséhez.
kókuszzsír a tortaforma (pici 8 személyes) kikenéséhez.
A tojásfehérjét
csipett sóval kemény habbá vertem. A tojássárgáját habosra kevertem a cukorral
majd a többi fennmaradt hozzávalóval. Sűrű masszát kaptam, amit a tojásfehérje
habjával lazítottam. A kizsírozott tortaformába öntve előmelegített sütőben
170°C-on kb 40 percig (tűpróba!!!!) sütöttem.
Míg a tortácska hült
elkészítettem a mázat.
kb 10 dkg olvasztott
kókuszzsírba tettem egy maréknyi reszelt paleocsokit (tej, szója és cukormentes),
másfél deci krémes kókusztejszint (Cocomas), kókuszcukrot, mert gyerekeknek készült és a
csokitól egyébként keserű lenne.
A folyékony massza
hülés közben szilárdul és hidegen szépen kenhető krém lett belőle. A
pillangókat és a katicát a közeli cukrászdában vettük. A díszítéssel általában
úgy vagyok, hogy a kevesebb sokszor több.
(A torta simán készíthető sima lisztből és fehér cukorból, vajjal ha ez nem okoz egészségügyi és elvi problémát:o) )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése