szombat, szeptember 15, 2012

Natúr befőtt


A minimál befőtt.
A gyümölcsökkel megpakolt befőttes üvegeket lezárjuk. Az üvegeket kuktába helyezzük és fütyüléstől számítva takarékon 15-20 percig főzzük. Ideális esetben hagyom a kuktában kihülni, de lévén a kuktába egyszerre 3-4 üveg fér,...az üvegeket óvatosan kiemelem (ne felejtsük el először a nyomást fokozatosan kiegyenlíteni) és a konyhában hülnek.
Semmi cukor, semmi víz.
A gyümölcs enged némi levet, de a lé nélküli rész sem szárad vagy töpörödik össze.

Kukta nélkül is megoldható,....sütőben, vízzel feltöltött tepsiben. Gyöngyözéstől (a gyümölcsön látszik ha „főni” kezd)  15-20 percig 120 C-on tartom, majd a sütőt elzárva hagyom benne kihülni. Így készült nyár elején a cseresznye. Még vígan várakozik a kamránk polcán.

(Nem saját találmány. Itt leltem rá.)

Őszibarack télire

 
Szőlő télire


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése