péntek, október 05, 2012

Pisiljünk a kertbe!



 Magyar szakirodalmat nem sokat, angolt azonban garmadával találtam :o) Így van az ha az embert lelkesíti egy-egy téma. Nem, nem a vizelet újrahasznosítása volt itt a fő kérdésem inkább a kertészkedéssel kapcsolatos anyagokat olvasgattam.

Nos, a pisi mint olyan helyettesíti a műtrágyát.

Az emberi vizelet frissen és higgítva (1:8-1:10, palántáknál 1:20-1:30) kiválóan alkalmazható a veteményesben. Töményen nem használható, mert kiégeti a növényeket!

Izlés kérdése de:
-a friss vizelet steril hacsak nem vagyunk betegek, nincs húgyúti fertőzésünk
-környezetbarát, olcsó, könnyen elérhető
- vizeletünk pH-ja és összetétele függ a táplálkozásunktól (ha gyógyszert szedünk ne öntözzük vizeletünkkel a növényeket)
-komposztba is önthetjük, kiváló nitrogén forrás

Belebotlottam egy cikkbe, amely arról számol be, hogy a paradicsomnak mennyire jó a vizelet némi fahamuval keverve.(Ha akad olvasóm, akit csak a tudományos folyóiratokban megjelent írás nyugtat és minden mást ponyvának tart, akkor itt most megnyugodhat.) Svédországban nagy területeken alkalmazzák ezt az eljárást. És a permakultúrában sem ismeretlen.
A mai világban nagyon álszentek lettünk,...undorodunk saját váladékainktól. Sőt a gyermekünkétől is. Nem kétlem, hogy ezt az írást olvasva egyesek fejében az is megfordult, hogy jómagam sem vagyok normális.
.....közben esszük a hormonnal, AB-al kezelt állatok húsát, a tetvekkel színezett joghurtot, a bizonyítottan káros anyagokkal teli félkész- és készételeket. Kenegetjük magunkat és csemetéinket a médiának bedőlve egészségtelen kozmetikumokkal.
Izlés kérdése, de én akkor már a pisire szavazok:oP

(Dédanyáink valószínűleg nem is lepődnének meg ezen.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése